EN

Премиерът Донев: Ние сме правителство на действието в екип, благодарение на съвместната ни работа с хората в държавната администрация

03.05.2023

„Ние сме правителство на действието в екип, благодарение на съвместната ни работа с хората в държавната администрация“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание и анонсира, че в изпълнение на законовите си задължения днес кабинетът ще приеме Доклад за състоянието на администрацията през 2022 г. Премиерът посочи, че обикновено на този документ се обръща слабо внимание, а в повечето случаи темата за администрацията се експлоатира от политиците основно в негативен контекст, включително и като оправдание за собствените им неуспехи. Донев припомни, че същата тази администрация през 2018 г. проведе Българското председателство на Съвета на ЕС като неизвестни за обществото държавни служители ръководиха десетки формати на Съюза и получиха признание на Европейската комисия и от държави членки за високия си професионализъм. „Това беше доказателство, че при ясно поставени, измерими цели българската администрация е в състояние да изпълни своето предназначение и да демонстрира своята висока експертиза“, категоричен бе министър-председателят. Премиерът добави, че провежданите реформи в администрацията са и една от важните предпоставки за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

Министър-председателят отбеляза, че девет месеца по-късно политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към очакването за съставяне на правителство, излъчено от Народното събрание. В този контекст, ако отклоним поглед за кратко от имената на кандидатите за министри, ще видим хората в администрацията, които също са служители на държавата, каза още Донев. Министър-председателят допълни, че в специфичните български условия на продължителна политическа несигурност, администрацията е един от основните фактори за стабилност при функционирането на държавата. „Неслучайно една от ключовите цели, които си поставихме при встъпването си в длъжност като служебно правителство, беше да възстановим доброто взаимодействие между институциите и да създадем атмосфера на работа, в която всеки добросъвестен и компетентен държавен служител може да отстоява своята позиция на експерт без страх от политически натиск“, подчерта премиерът.

 

В началото на заседанието Донев приветства с добре дошъл в екипа новия министър на външните работи Иван Кондов.

Видео

03.05.2023