EN

Премиерът Донев: Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу облагодетелстване на малцина за сметка на обществото

26.10.2022

Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество. С тези думи премиерът Гълъб Донев анонсира проекта на Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, който правителството ще разгледа на днешното си редовно заседание.

 

Министър-председателят отбеляза, че в понеделник е внесъл за разглеждане в Народното събрание одобрените от служебния кабинет проекти на закони като в пет от тях са залегнали промени, свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. В рамките на днешното заседание на правителството ще бъдат приети още три закона от този пакет като единият от тях е проектът на Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, а останалите два са проектите на Закона за медиацията и на Закона за обществените поръчки. „В дневния ни ред са включени 10 законопроекта, които имат за цел да подобрят и облекчат живота на българските граждани“, отбеляза още министър-председателят. Донев акцентира, че „ин хаус“ поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства. В този контекст в предложенията за промени в Закона за обществените поръчки се забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката като се предвижда санкция в случая на нарушаване на забраната.

 

Правителството ще одобри също допълнителни 20 милиона лева по бюджета на МТСП за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лева.

 

„Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представилите ви поддържа в добра форма. За първите два дни от дейността на 48-ото народно събрание по мои груби сметки са зададени около 70 въпроса към министрите от служебното правителство“, обърна се към членовете на кабинета премиерът. Донев изрази надежда, че народните представители ще имат същите устрем и активност в същинската им дейност на законотворци.

Премиерът честити именния ден на всички българи, носещи името Димитър.

Видео

26.10.2022