EN

Премиерът Донев: Не е страшно да се гласува, страшно е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора

29.03.2023

„Независимо с какво се опитват да ви сплашат – с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по и-мейл, не е страшно да се гласува. Страшно ще е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора, които да ни представляват. Защото предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат във времето“. С тези думи в началото на редовното правителствено заседание премиерът Гълъб Донев се обърна към българските граждани, които имат право на глас. Министър-председателят бе категоричен, че вотът за парламент не е хазартна игра и тази неделя няма по-важно занимание от прякото участие в парламентарните избори.

 

„Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението купен вот. Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот“, предупреди Донев. По думите му умората от честите избори в последните години не променя важния факт, че да гласуваш е израз на основно политическо право. Донев отбеляза, че напълно разбира хората, които се чувстват подведени, огорчени и обезверени и в този контекст вероятно ще бъдат мотивирани в избора си от негативни емоции.

 

„Добре знаем, че когато преобладава ефектът на емоциите, обикновено се стига до дефект на избора. Затова е нужно да вземе връх разумът. По-добре е 5 пъти да обмислим, преди да избираме, вместо 5 пъти да избираме без резултат“, добави премиерът. Донев апелира гражданите добре да обмислят кой биха искали да ги представлява в 49-ото народно събрание, защото от избора зависи и как ще живеем в България.

 

„Служебното правителство положи огромни усилия, за да бъдат предстоящите избори свободни, честни и добре организирани, въпреки неяснотите и слабостите в набързо гласуваните от предишния парламент промени в изборното законодателство“, припомни министър-председателят.

Видео

29.03.2023