EN

Премиерът Донев: Когато възвратните глаголи „не се страхувам“ и „страхувам се“ се използват от българската прокуратура, това недвусмислено говори за необходимостта от реформа на съдебната система

17.05.2023

„Когато възвратните глаголи „не се страхувам“ и „страхувам се“ се използват от представители на българската прокуратура, а не като упражнение по българска граматика, това недвусмислено говори за необходимостта от реформа на съдебната система. И потвърждава усилията на служебното правителство вече втори мандат да отключи законодателната работа в поредното Народно събрание по законите за правосъдна реформа“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът подчерта, че не е необходимо да изброява тези важни закони, които са внесени преди месец в 49-ото народно събрание.

 

„Всички в тази зала сме наясно колко е важно да бъде излъчено работещо редовно правителство, да се формира парламентарно мнозинство на принципна основа, което да приеме в спешен порядък държавния бюджет и важните за обществото ни закони, които иначе се посочват като приоритет в политическите декларации“, категоричен бе Донев. Премиерът със съжаление отбеляза, че засега значим напредък не се наблюдава. В този контекст Донев изтъкна, че законът за бюджета на държавата, законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по съдебна реформа не са важни за служебното правителство, а за всеки български гражданин. „Ще припомня, че държавата функционира в режим на удължителен закон за бюджета, който изтича на 10 юни“, допълни Донев и кабинетът започна работа по дневния ред на редовното заседание.

Видео

17.05.2023