EN

Премиерът Донев: Да вървиш по стъпките на Ботев е чест и отговорност пред общата ни памет за великия поет и революционер

05.01.2023

Министър-председателят Гълъб Донев посети днес Калофер, където участва в тържествата, посветени на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Премиерът беше гост на спектакъла „Етюди от живота на Ботев“, представен от ученици от СУ „Христо Ботев“ в националния музей в Калофер, носещ името на великия български поет и революционер.

Преди събитието министър-председателят лично поздрави участниците в спектакъла и приветства техния интерес към българската история. „Всички българи сме наследници на Ботев, но – Вие много повече. Защото Вашето родно място е родното място на революционера. Вие буквално вървите по неговите стъпки. Това е чест и отговорност пред общата ни памет за Христо Ботев“, заяви премиерът Гълъб Донев пред младите таланти от Калофер. Министър-председателят подари на участниците в спектакъла факсимилно издание на личното тефтерче на Христо Ботев, което е сред малкото автентични свидетелства, чрез които можем да се „запознаем“ с революционера, поета и човека Ботев. „Не забравяйте, че Христо Ботев е човек като всеки от нас, който е милеел за род и Родина“, отбеляза още министър-председателят в разговора си с учениците, които на свой ред споделиха кои моменти от живота на Ботев ги впечатляват най-много.

В края на спектакъла премиерът Гълъб Донев поздрави учениците за положените усилия да представят своя разказ през стихове за живота на Ботев. Премиерът специално поздрави директора и преподавателите от СУ „Христо Ботев“ за всеотдайната им работа в интерес на развитието на таланта на младите хора.

В рамките на посещението си в Калофер министър-председателят посети къщата-музей на Христо Ботев, поднесе цветя пред паметника на великия българин и пред Паметника на баба Иванка – майката на Ботев.