EN

Премиерът Донев: Части от граничния пункт „Капитан Андреево“ ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност

12.10.2022

Ще вземем решение, с което части от граничния пункт „Капитан Андреево“ ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е ясна – да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в Европейския съюз, заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът подчерта, че кабинетът няма да допусне българската граница, която е външна за Европейския съюз, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство, посочи Донев. Министър-председателят припомни, че мандатът на служебното правителство е започнал именно с информация за проблеми по контрола на животни и стоки, които влизат в Европейския съюз през граничния контролен пункт „Капитан Андреево“. Днес се предприемат нужните действия за решаване на казуса.

 

Премиерът отправи поздравление към всички учени у нас по повод днешното тържествено отбелязване на 153-годишнината от създаването на Българската академия на науките. Донев посочи, че на 12 октомври 1869 г. в Браила е учредено Българското книжовно дружество и припомни думите, с които започва първият брой на „Периодическо списание“: „Без наука народите не могат да направят нито крачка напред в развитието и усъвършенстването си. Не могат да се сдобият с добро и качествено бъдеще. Да ценим и следваме идеите на хората на знанието, те вече знаят какво ни предстои в бъдещето“.