EN

Премиерът Донев: Българската държава е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев

29.12.2022

„България не е била информирана по официален път от Руската федерация за повдигнатите срещу журналиста Христо Грозев обвинения. За нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин“, заяви министър-председателят Гълъб Донев преди началото на последното за годината заседание на служебния кабинет. Премиерът посочи, че правителството чрез Министерството на външните работи ще изрази официален протест срещу обявяването за издирването на Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение.

 

„Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста, много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема“, подчерта Донев. Министър-председателят акцентира, че действията за оказване на съдействие по линия на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои и добави, че след час посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в Министерството на външните работи за обяснение по случая. По думите на премиера в интерес на сигурността на Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха да не се представят декларативно в новинарските емисии.

 

Премиерът посочи още, че има един показател за работата на служебното правителство, който е отличителен и това е уважението, с което кабинетът се отнася към журналистите. „Уважение към всеки един журналист, всеки ден, а не при извънредни обстоятелства, които биха донесли някаква полза“, отбеляза министър-председателят.

 

Преди началото на последното за годината заседание на служебния кабинет премиерът Гълъб Донев изказа благодарност към министрите за добре свършената работа.

Видео

29.12.2022