EN

Премиерът Бойко Борисов: Цената на природния газ за България намалява с над 40 %

03.03.2020

С над 40 % намалява цената на природния газ за България, обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

 

„Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия“, изтъкна премиерът Борисов. По думите му неслучайно днес, на 3 март от страна на „Газпром“ договорът е върнат подписан. „Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за освобождението ни, и днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите  – над 40%“, заяви министър-председателят. Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници. „Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ“, допълни още премиерът.

 

„Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, каза министър Теменужка Петкова. Съгласно постигнатите договорености между двете страни и условията на споразумението между „Газпром“ и Европейската комисия, „Газпром“ ще изплати на „Булгаргаз“ надплатената сума, считано от 05.08.2019 г. Българският газов доставчик от своя страна ще изплати съответните суми на своите клиенти.  „По първоначални изчисления, след утвърждаване на цените от Комисията за енергийно и водно регулиране, на клиентите на газовия доставчик ще бъдат възстановени близо 150 млн. лв., каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По думите му от 1-ви март 2020 г. ценообразуването ще е на месечна база.

 

„Нека Националният празник поне да ни обединява. Ние като правителство сме демонстрирали своята политическа воля в тези преговори и да се гордеем че сме българи“, призова премиерът Бойко Борисов и посочи, че и днес нашата граница има нула миграционен натиск.