EN

Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17.06.2020

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха телефонен разговор. По инициатива на Мишел двамата разговаряха относно видеоконферентната среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС, която ще се състои в края на настоящата седмица. На нея европейските лидери ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа, който Европейската комисия предложи официално на 27 май.

 

В разговора си с председателя на Европейския съвет премиерът Борисов отбеляза, че счита предложението на Европейката комисия за много балансирано, особено като се има предвид сериозните предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19. Министър-председателят изрази своето позитивно отношение към плана за възстановяване, като подчерта, че е важно да се отчита стартовата позиция на икономиките на всяка държава-членка, както и силата им на реакция при кризи.

 

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че за България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение. Премиерът напомни, че за по-младите държави-членки традиционните бюджетни политики на ЕС са от съществено значение за достигането на общоевропейските стандарти и за повишаване на конкурентоспособността. По отношение на Многогодишната финансова рамка Борисов също отчете като положително адекватното финансиране по въпросите на миграцията и сигурността, което съвпада с  разбирането на премиера за ключовото значение на опазването на външните граници на ЕС.

 

По отношение на Фонда за справедлив преход, премиерът Борисов изтъкна, че е необходимо той да бъде по-гъвкав, за да може да отговори в максимална степен на нуждите на държавите-членки. В този смисъл според Борисов е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности. Това по думите му би помогнало на повече региони да носят „зелен“ позитив за икономиката на ЕС.

 

В хода на разговора бяха откроени отделните аспекти на Плана за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу COVID-19. Инструментът „Следващо поколение ЕС“ се състои от три стълба: подкрепа на държавите-членки за инвестиции и реформи; засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции; извличане на поуки от кризата. Първият стълб включва в себе си Инструмента за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Третият стълб предвижда подсилване на механизма за гражданска защита, създаване на нова програма „Здраве“ за инвестиране в здравната система на ЕС и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“ в частта й за финансиране на научни изследвания.

 

Акцент в разговора на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше също Пакетът Мобилност I – тема, по която по-рано днес Борисов разговаря и с представителите на сдруженията на превозвачите. Борисов изрази позиция, че приемането на настоящото предложение би било грешка, тъй като съдържа противоречия. Министър-председателят даде пример с една от последиците от приемането на Пакета, който ще доведе до изминаването на хиляди километри напразно от тежкотоварните машини и до допълнително замърсяване на въздуха с вредни емисии, което не отговоря на общия европейски стремеж към опазване на околната среда.