EN

Премиерът Борисов в Скопие: През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат

01.08.2019

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на  Република Северна Македония се даде огромна перспектива на вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО. Извървяха се огромни крачки, които не бяха лесни за нито една от трите държави. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Скопие след разговора си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Премиерът Борисов изтъкна, че предстоящото догодина съвместно председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония показва, че Европейският съюз оценява, когато се върви по правилния път.

 

Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заяви още министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. Имат историческа задача и до октомври да приключат с тези теми, подчерта българският премиер. „Да обединим максимално усилия и не само че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми. За всички, които спорим - герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно“, отбеляза министър-председателят Борисов. По думите му целта на загиналите герои е била да бъдем братя и да има просперитет, и не би било честно към мечтите и целите им, ако се спънат перспективата и развитието.

 

Аз съм се борил с целия си авторитет, за да има това, което е в момента, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Република Северна Македония да бъде част от НАТО и ЕС.

 

След края на пресконференцията, премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.