EN

Премиерът Борисов участва в официалната церемония по повод 75 г. от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау

27.01.2020

Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

 

Според българския премиер всички ние трябва да помним отговорността, която носим, за да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново. Както славните, така и трагичните епизоди на миналото, ни задължават да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не допускаме нейното изопачаване, нито омаловажаване на страданието на хората по време на Втората световна война, включително и в България.

 

Премиерът Борисов е убеден, че българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура. Защото спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис.

 

Заедно с лидери от цял свят министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие във възпоменателното честване пред „Портата на смъртта“ в Аушвиц-Биркенау и ще почете паметта