EN

Премиерът Борисов: Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко

02.07.2020

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официална церемония в „София Тех парк“ по повод полагането на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър.

 

България е  една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Премиерът Борисов даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа.

 

Премиерът Борисов изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Министър-председателят добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа. „Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

 

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

 

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.