EN

Премиерът Борисов пристигна в Александруполис за Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция

26.02.2020

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха в Гърция, където ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция. Премиерът беше посрещнат в Александруполис от гръцкия министър на външните работи Николаос Дендиас. В рамките на заседанието днес премиерът Борисов и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис ще проведат двустранни разговори. Предишната среща на двамата правителствени ръководители се състоя през месец ноември миналата година в рамките на Солунския икономически форум.

 

Днешното междуправителствено заседание ще допринесе за засилването на връзките между двете страни и за достигането на още по високо равнище в стратегическите им отношения. Ще бъдат обсъдени въпроси и проекти от взаимен интерес и ще бъдат разгледани съвместните приоритети на двете държави, насочени към постигането на по-висок икономически растеж, свързаност, стабилност и сигурност в региона. В контекста на отбелязването през настоящата 2020 г. на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция, двете страни ще имат възможност да отправят и силно послание за сътрудничество и добросъседство. България и Гърция дават ясен пример как успешно да бъдат преодолявани историческите наслоявания и да бъде изградено доверие и партньорство в духа на споделените европейски и евроатлантически ценности.

 

България отдава приоритетно значение на развитието на двустранните отношения с Гърция в областта на енергетиката. Налице е активно сътрудничество между двете държави в енергийния сектор, включително при реализацията на важни проекти с регионално и общоевропейско значение. Един от основните приоритети на България е гарантирането на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, не само в национален, но и в регионален план.

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона на ЮИЕ. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез нея България и регионът ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция.

 

България разглежда в синергия проекта IGB и проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20% акционерно участие. Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители. Не на последно място, терминалът ще спомогне за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, както и за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ в страната.

 

Друг проект от изключителна важност е изграждането на междусистемен електропровод между подстанция „Марица Изток“, България, и подстанция „Неа Санта“, Гърция. Връзката е част от реализацията на приоритетния електроенергиен коридор „Север- Юг“. С изграждането на междусистемния електропровод ще се постигне подобряване на оперативната съвместимост и сигурната работа на електроенергийната система в южните части на Балканския полуостров.

 

Активна е и работата по проекта за създаването на интермодалния железопътен коридор „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“, като се очакват резултатите от двустранната работна група по създаване на Съвместна проектна компания за изпълнението на проекта.

 

През януари тази година беше направена „първа копка“ на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, чието откриване ще благоприятства развитието на пограничния район и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни.

 

Гърция е на пето място сред търговските партньори на България в износа и на шесто място във вноса. Налице е възходяща тенденция при стокообмена, който за периода януари-октомври 2019 г. се е увеличил с 9.3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на приблизително 3 млрд. евро.  Гърция е сред първите пет водещи инвеститори в България.

 

В рамките на Европейския съюз и НАТО България и Гърция също си сътрудничат изключително активно. Ситуацията в ЮИЕ и по-широкия регион, както и европейската интеграция на Западните Балкани са приоритетни за двете страни. Засилен интерес за сътрудничество с Гърция страната ни проявява и по теми като миграция, борбата с изменението на климата и туризма.