EN

Премиерът Борисов: Осигурихме животоспасяваща апаратура и имаме готовност допълнително да подпомогнем болницата в Гоце Делчев с 1,5 млн. лв.

08.01.2021

Изпълнихме обещаното, за да осигурим скъпоструваща апаратура, която спасява човешки животи, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на посещението му в МБАЛ „Иван Скендеров“ в  Гоце Делчев. През изминалата година правителството отпусна 600 000 лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по „Кардиология“. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове. Премиерът Борисов предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за друга необходима апаратура за лечебното заведение. Министър-председателят изтъкна подкрепата на държавата не само за големите градове, но и за малките населени места в страната.

 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов, изтъкна, че в България ваксинираните са вече  общо 11 200, като днес в болницата в Гоце Делчев ще бъдат ваксинирани още 30 души. Здравният министър категорично опроверга твърденията, че ваксините няма да стигнат. „Говори се, че ваксините няма да стигнат за българските граждани, очакваме като дойде ваксината на Астра Зенека – още 4,5 милиона ваксини, които ще стигнат за още 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат“, посочи министър Ангелов. „Ваксинирате и се подготвяте, дойдат ли вече големите количества ваксини, да може масово да измунизираме -  безплатно и по желание“, заяви от своя страна премиерът Борисов.

Министър-председателят напомни и за финансовата подкрепа, която правителството отпуска за българските пенсионери в пандемията. От вчера е започнало изплащането на добавката към пенсиите от 50 лева за този месец, като за целта правителството отпуска по 106 млн. лв. месечно.