EN

Премиерът Борисов: Като надграждаме електропреносната система, правим България енергиен лидер

21.03.2021

Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети  подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  През подстанцията преминава електропроводът към подстанция „Бургас“ до подстанция „Марица-изток“, който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор „Север – Юг“.  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

 

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов „Механизъм за Свързване на Европа“.  Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ България ще може да бъде енергиен лидер.  

 

Електропроводът е един от петте ключови проекта от общ европейски интерес, чиято реализация ще увеличи с над 1000 MW преносната способност на приоритетния коридор „Север-Юг“. Изграждането на тези проекти ще подсили мрежата в Източна Европа, с цел диверсификация на доставките в страните от региона, както и присъединяване на  нови ВЕИ, в България, Румъния и Гърция, като по този начин ще осигури условия за постигане на европейските и национални цели в областта на възобновяемата енергия и намаляване на промените в климата в дългосрочна перспектива. Увеличаването на трансграничния капацитет пряко влияе и върху обединенията на електроенергийните пазари в региона и присъединяването на България към общия европейски енергиен пазар.