EN

Премиерът Борисов: Ако така добре управляваме пандемията, на 31 януари ще пуснем и големите ученици в училищата

13.01.2021

Колкото повече училища, игрища и класни стаи има, толкова по-добре за бъдещето, заяви министър-председателят Бойко Борисов в с. Рибново.

 

Премиерът посети училището „Йордан Йовков“, за чийто нов корпус правителството отпусна днес близо 1,3 млн. лв. Средствата са част от тригодишната програма на МОН на стойност 210 млн. лв. за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища в страната. В училището в Рибново учат 500 ученика.

 

„Правим всичко възможно, ако така управляваме добре пандемията, 31 януари да пуснем и големите ученици да започнат да се въртят, защото те седят в къщи и губят навици“, изтъкна министър-председателят.

 

Премиерът Борисов акцентира върху подкрепата на правителството за българските общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете им. „Днес един колега бивш говореше за симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Но ние даваме пари за училищата. Тук нали са български деца? Навсякъде учат деца и трябва да се образоват. Тези, които буквално си чешат езика с темата, нека да погледнат училищата, игрищата – всичко е сменено – дограми, обзавеждане и тук учат децата. 500 ученика! Как да не го разширим?“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов изтъкна уважението към различните вероизповедания и също така акцентира върху значението всички български деца да бъдат образовани.

 

„Стотици милиони отпуснахме за Родопите, инвестираме в образованието, в училищата“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов, който по-късно посети село Дебрен. С отпуснатите от правителството близо 160 000 лева там се доизгражда физкултурният салон на училище „Св. Климент Охридски“.

 

„По цял ден се налага да се оправдаваме защо даваме на малките населени места – за игрища, за училища, за детски градини. На „жълтите павета“ много трудно асимилират някои наши колеги и опоненти, че има в България хора, които живеят пак тук“, отбеляза министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна, че подкрепата на правителството за българските общини продължава, независимо от огромните трудности заради пандемията от COVID-19.

 

По повод желанието на общината да санира сгради в Дебрен, заместник-министърът на регионалното развити и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че един от проектите, който се подготвя по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, е именно за енергийна ефективност. Общините ще могат да се възползват от него за саниране на публични сгради.