EN

Премиерът акад. Николай Денков към най-добрите спортисти на България за 2023 г.: Ще Ви подкрепяме там, където имате нужда

03.02.2024

„Вие сте хората, които прославят България по света. Ще ви подкрепяме там, където имате нужда“, това заяви премиерът акад. Николай Денков по време церемонията по награждаване на най-добрите спортисти на България за 2023 г., организирана от Министерството на младежта и спорта. Акад. Денков отбеляза, че държавата, в лицето на ресорния министър Димитър Илиев, прави всичко възможно, за да подпомага спортистите. Премиерът пожела успех в тази изключително важна година, когато ще се проведат Летните олимпийски игри. „Всички разчитаме на Вас, стискаме палци!  Като правителство трябва да ви подкрепим с каквото можем. И ще го направим“, каза още акад. Денков.

 

Министър-председателят връчи награда на националния ансамбъл по художествена гимнастика, който стана първи в многобоя на Европейското първенство в Баку и ще представи България на Летните олимпийски игри в Париж тази година.

 

Други отличени бяха художествените гимнастички Боряна Калейн и Стилияна Николова, параолимпийците Ружди Ружди  и Християн Стоянов, боксъорите Станимира Петрова и Йордан Морехон, борците Едмонд Назарян, Семен Новиков, Юлиана Янева,  Биляна Дудова, Георги Вангелов, Микяй Наим, Евелина Николова, състезателят по спортна стрелба Кирил Киров, щангистите Карлос Насар и Иван Димов, състезателката по таекуондо Калина Бояджиева, фехтовачката Йоана Илиева, състезателките по бадминтон Стефани и Габриела Стоеви. 

 

Всички тези спортисти, са завоювали медали на световни и европейски първенства в олимпийски и паралимпийски дисциплини и категории. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал, бе и премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева. 

 

На церемонията бяха връчени три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб – на баскетболиста Александър Везенков, на тенисиста Григор Димитров и на българския национален отбор по шахмат за жени.