EN

Премиерът акад. Николай Денков: България постигна огромен напредък относно иновациите, но за да бъдем успешни, трябва да продължим да надграждаме свършеното

29.01.2024

България постигна огромен напредък относно иновациите, но за да бъдем успешни, трябва да продължим да надграждаме свършеното, да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни и по-отворени за сътрудничество с най-добрите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на информационния ден на Европейския съвет по иновациите в София. Министър-председателят акцентира върху необходимостта да продължи да се развива връзката между науката, бизнеса и иновациите.

Премиерът посочи, че само до преди 10 години страната ни силно е изоставала в сравнение с Европа в това отношение, а мнозинството от младите хора у нас не са знаели какво е предприемачество. Днес, благодарение на сътрудничеството с Европейската комисия и усилията на много хора в България, ситуацията е напълно променена. Показателно е, че ново проучване сред студентите показва, че предприемачеството вече е сред първите им три желания за професионално развитие.

Днес вече по различни проекти в България се работи с най-добрите в световен план, приобщават се университетите. Същевременно се подготвя и ново законодателство, което да свързва науката и иновациите. С бюджета тази година ще бъде подкрепено развитието на изчислителен център, който е специализиран за изкуствен интелект. Трябва да продължим с подкрепата и да засилим инвестициите, категоричен беше акад. Денков и добави, че това би дало възможност регионът ни да стане още по-конкурентоспособен.