EN

Премиерът акад. Денков: Визитата на президента Зеленски защитава интересите на България

09.07.2023

Подписването на декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО след войната и на меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката е непосредственият повод за визитата на президента Зеленски в София. „И двата документа съответстват на интересите на България и всички други интерпретации са несъстоятелни“, каза премиерът акад. Николай Денков в интервю по Нова телевизия.

 

За страната ни е изключително важно всякакви зони на конфликт да стоят колкото може по-далече от нашите граници. Подкрепата за влизането на Украйна в НАТО, когато това стане възможно, отдалечава опасностите за България, аргументира се министър-председателят.

 

Той обясни интереса на България от икономическо сътрудничество с Украйна не само в сферата на енергетиката, но и по отношение на участието ни в следвоенното възстановяване на страната.

 

„Политиката, която доведе до среща със Зеленски, е тази, която ще представя на срещата на НАТО във Вилнюс след два дни като позиция на България. Това е политика, която плътно следва решенията на Народното събрание и на Министерския съвет. Няма друга политика на България. Това, което направихме тази седмица, съответства на националния интерес на държавата“, подчерта акад. Денков.

 

За пореден път премиерът обясни, че на Украйна ще бъде предоставена военна помощ, без по никакъв начин да бъде застрашена сигурността на нашата страна.

 

Цялото интервю на министър-председателя акад. Николай Денков можете да видите тук