EN

Премиерът акад. Денков във Виена: България и Румъния в Шенген ще помогнат на ЕС да овладее миграцията

24.10.2023

Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, много по-ефективно ще подпомогнат процесите за овладяване на мигрантския натиск в Европа.

Тази основна теза защити днес във Виена министър-председателят акад. Николай Денков. В австрийската столица той разговаря с федералния канцлер Карл Нехамер, с парламентаристи, както и с Обединението на австрийските индустриалци.

 

Ще бъдем по-полезни на Европейския съюз (ЕС) вътре, отколкото извън Шенген, заяви на всички свои срещи акад. Денков. Ако границите между България и Гърция и България и Румъния отпаднат, страната ни ще може да освободи човешки и материален ресурс, за да пази по-добре външните граници на ЕС – най-вече между България и Турция и между България и Сърбия. Освен това товарите няма да чакат с дни по вътрешните граници на ЕС, което ще намали разходите за транспорт на стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, а и към Западна Европа. „Това означава по-ниски цени на храните и по-ниска инфлация. Това означава по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. От това само ще спечелим. Докато, ако останем извън Шенген, всички губим“, категоричен беше премиерът.

 

Според него е необходимо време, за да се чуят и осмислят тези аргументи, за да стигнат те и до австрийското общество. Акад. Денков вярва, че през декември т.г. на редовното заседание на Европейския съвет всички ще са подготвени „да вземат решенията, които са най-полезни за народа на Австрия, за народа на България и за Европейския съюз като цяло, защото това е нашата обща цел“.

 

България и Австрия нямат различия по основните действия, които трябва да предприеме ЕС за овладяване на миграционния натиск. Трябва да се заздравят външните граници, да се подкрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, за да могат да бъдат връщани хората без право на престой в Европа, както и да се подобри системата за легална миграция. Тези теми вече са сред приоритетите на ЕС.

 

Канцлерът Нехамер призна приноса на България и Румъния в опазването на външните граници на ЕС: „Европейският съюз знае много добре, че България и Румъния допринасят много за сигурността на Шенген“. Той потвърди позицията на Австрия против разширяването на Шенген в момента, като заяви категорично, че това няма нищо общо с България и Румъния. „Това е въпрос на сигурността, защото ние имаме много големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Вътрешните министри казват, че действително Шенгенската система не функционира. 11 страни членки на ЕС упражняват контрол на вътрешните граници“, каза Карл Нехамер.