EN

Премиерът акад. Денков: Увеличаваме пенсиите, подпомагаме допълнително общините, спорта и културата

11.06.2023

Подготовката на бюджета за текущата година е най-належащата задача, по която работи правителството. Дефицитът ще бъде сведен до 3%, а пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков в предаването „Неделя 150“ по БНР. Акад. Денков потвърди, че данъците няма да се увеличават.  Ще се работи сериозно и за подобряване на събираемостта. Именно в тази посока и чрез коригиране на нереалистично планираните към този момент капиталови разходи ще се търсят резерви за намаляване на дефицита.

 

Паралелно ще се работи и по подготовката на бюджета за 2024 г., така че да могат да бъдат задвижени политиките в различните сектори.  Предвижда се специален фонд от 2 милиарда лева за общински проекти. Ще бъдат отворени и два нови фонда в сферите на спорта и на културата, които са системно недофинансирани.

 

 

В момента се събира информация за завареното наследство в изпълнителната власт. Проверяват се всички обезпокоителни данни – като например тези в земеделието и енергетиката.  Същевременно ще бъде доразвито постигнатото от няколко екипа в правосъдното министерство. „Към момента хората нямат усещане, че има правосъдие“, изтъкна акад. Денков. Официалната статистика показва малък процент осъдителни присъди. „Трябва да  е ясно, че който е нарушил закона, ще си носи последствията“, категоричен беше премиерът.

 

Министър-председателят призова медиите и гражданите да търсят информация от официални източници в противовес на активираната „фабрика за лъжи“.  Акад. Денков решително опроверга лъжата, че България ще изпраща войници в Украйна. „Категорично никога не е обсъждано изпращането на войски и докато съм министър-председател,  няма да има такова обсъждане“, заяви той. Като друг пример за манипулация премиерът  посочи клеветническата кампания срещи новия министър на труда и социалната политика.