EN

Премиерът акад. Денков: Трябва да научим децата да използват знанията си в живота

12.12.2023

 

„Основната ни цел през следващите години трябва да бъде как да научим децата да използват знанията си и да им бъдат полезни. Това е, което трябва да направим, и се надявам, че ще го направим заедно“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков на форума “Образование за утрешния ден”.

 

Премиерът припомни добрите примери и успехите до сега в системата – дигиталната раница, STEM кабинетите, иновативните училища, извънкласните дейности по интереси, повишаването на заплатите на учителите. „Това са важни успехи, но е необходимо да обърнем цялата система на образованието, за да може децата да използват знанията си в живота“, категоричен бе акад. Денков.

 

Министър-председателят акцентира върху нуждата от преглед на програмите и на учебниците - без да променим учебниците няма шанс децата да разберат, че най-важното е да знаеш как да анализираш текст. „Ключово е да научим децата в училище, че цял живот те ще трябва да се учат сами, а това означава да можеш да четеш функционално, да можеш да анализираш, да можеш да извадиш заключение, да можеш да убедиш другите. Това означава, че цял живот трябва да се адаптираш към различните професии и към това, което те чака, когато излезеш от училище“, посочи премиерът. Той сподели, че преди няколко дни е гледал създателя на тестовете на PISA, който е обяснил, че българските деца знаят много, но не могат да прилагат знанията и уменията си. За постигането на тази реформа е нужна и промяна в подготовката и квалификацията на учителите, отбеляза още акад. Денков.