EN

Премиерът акад. Денков пред ORF: България заслужава Австрия да промени позицията си за Шенген

27.11.2023

Премиерът акад. Николай Денков даде интервю за предаването „ZiB 2” на австрийската обществена телевизия ORF в петък, 24 ноември. Тема на разговор бе блокадата на Австрия и Нидерландия срещу разширяването на Шенген.

 

 

Двете държави се произнесоха срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Денков предполага, че позицията на Австрия ще се промени - преди края на декември. „Вярвам, че заслужаваме това решение", каза Денков.

 

Той се аргументира със строгите процедури за предоставяне на убежище, оградата по границата на България, която действа от години, и допълните мерки за подсигуряването ѝ - с камери за нощно виждане и дронове. Премиерът акцентира и на постигнатия напредък по исканата от Нидерландия съдебна реформа.

 

Денков критикува позицията, в която е поставена България по време на дебатите за Шенген: „Ние сме заложници. Вървят дискусии между Австрия и ЕС, а ние се превръщаме в пешка.” Министър-председателят специално посочи и предимствата за Австрия от разширяването на Шенген. Те ще се изразяват в по-ниски цени на храните и по-ефективна логистика. Според Денков блокадата на Австрия се дължи на „вътрешни проблеми”, а не на липсата на резултати от страна на България.

 

Денков не обмисля ответни мерки, като например Румъния, която заплашва да блокира участието на Австрия в срещи на НАТО. С течение на времето обаче ще стане трудно да се обясни на гражданите на България защо Австрия се отнася към страната по този начин. Това ще усложни ситуацията за австрийските компании в България. А Австрия е един от водещите инвеститори в източноевропейската страна.

 

В четвъртък министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (ÖVP) за пореден път отхвърли възможността за приемане на нови членове в Шенгенското пространство. На въпроса дали решението ще бъде взето през декември, Карнер отговори: „Не мисля, че е целесъобразно да се разширява нещо, което не работи.” (източник: APA, 24.11.2023)

 

Статията е превод на материал на австрийския вестник Der Standard във връзка с интервюто на акад. Денков за ORF. Оригиналният текст може да прочетете тук.