EN

Премиерът акад. Денков пред Euractiv: Шансовете за Шенген са много над нулата

26.10.2023

Шансовете България да бъде приета в Шенгенското пространство през декември т.г. са значително над нулата. Това послание отправи министър-председателят акад. Николай Денков в интервю за Euractiv.

 

Нидерландия е казала, че ще оценява България според това, което види като изпълнение на препоръките в доклада за върховенството на закона. С Австрия дискусията е много различна. Проблемът на Австрия е, че границите ѝ са контролирани от съседните държави заради мигрантския натиск. Така че несъгласието не е с приемането на България и Румъния, а с начина, по който функционира, или по-точно не функционира Шенген“, обясни премиерът.

 

Тема на разговор бяха и рисковете от криза за региона и на пазара на горива, ако се стигне до отпадане на дерогацията за „Лукойл“ сега вместо поетапното освобождаване на рафинерията от руския петрол, каквото е решението на Народното събрание. „Всеки, който подценява тези рискове, си играе с огъня“, предупреди министър-председателят.  

 

Акад. Денков разясни и ползите от идеята за изграждане на нефтопровод от Бургас към Александруполис, който ще позволи осигуряване на петролни доставки за бургаската рафинерия от Средиземноморския регион, без да се преминава през Босфора и Дарданелите.

 

Цялото интервю на министър-председателя за Euractiv“ може да прочетете тук