EN

Премиерът акад. Денков: Новият външен дълг е заложен в гласувания бюджет

17.10.2023

 

Новият външен дълг е заложен в бюджета за 2023 г., гласуван от Народното събрание, припомни министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти. Премиерът обясни, че тези средства са свързани със замяна на предишен заем, взет преди 10 години, а част от тях ще се използват за финансиране на дефицита, който ще бъде под 3%. „През последните две години, благодарение на усилията на финансовия министър, външният дълг на България спрямо брутния вътрешен продукт продължава да спада - от 24% на 22%. В това отношение финансовото министерство си върши работата“, категоричен беше акад. Денков.

 

Премиерът посочи, че правителството продължава да изпълнява управленската си програма и изрази надежда Народното събрание да приема важните за държавата и гражданите закони. Според министър-председателя опитите за разклащане на доверието на гражданите ще имат единствено негативно отражение върху възможността на кабинета да се справя с трудностите и предизвикателствата.

 

Акад. Денков не вижда пряка заплаха от миграционен натиск във връзка с конфликта в Израел. България продължава да се справя много добре със защитата на външната граница на Европейския съюз. „Трябва да сме готови за по-тежко развитие на бежанската вълна, но не очакваме непосредствена такава“, отбеляза премиерът. Към този момент не се налага пореден полет на правителствения самолет за евакуация на български граждани от Израел, но държавата има готовност да се отзове при необходимост.

 

Той съобщи, че ситуацията в Израел и ивицата Газа ще бъде тема на днешното извънредно онлайн заседание на Европейския съвет. България е част от общоевропейските усилия за подпомагане на всички цивилни граждани в конфликта.