EN

Правителството прави всичко възможно да осигури необходимите количества природен газ на поносими цени за бизнеса и хората

22.08.2022

Правителството прави всичко възможно да осигури необходимите количества природен газ на поносими цени за бизнеса и хората. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и председател на Кризисния щаб по енергетика Христо Алексиев след среща с представители на браншови, синдикални и работодателски организации.

 

На брифинг в Министерския съвет бе съобщено, че кабинетът подготвя предложения за законодателни промени, които да бъдат приети веднага от следващото Народно събрание. Поправките са свързани с улесняване на възможността предприятията да преминат на източници, алтернативни на природния газ.

 

Представителите на синдикалните и работодателските организации се обединиха около позицията, че правителството трябва да възобнови преговорите с „Газпром“. „Очевидно ще трябва да се обърнем към тях. Очаквам преговорите с „Газпром“ да бъдат много тежки, заради всичко направено до момента. Много е трудно да накараш някого да ти продаде евтин газ, когато цената на борсата в Европа е в пъти по-висока“, категоричен бе министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му в момента е необходимо да се водят много интензивни преговори с голяма политическа подкрепа.

Видео

22.08.2022