EN

Правителството отпусна 1,1 млрд. лева за купуването на пшеница, царевица и слънчоглед

09.03.2022

 

1,1 млрд. лева отпусна днес правителството за закупуването на пшеница, царевица и слънчоглед. С тези средства ще се осигури не само хлябът на хората, но и фуражи за животните. Изкупуването на продукцията ще стане на пазарен принцип от българските производители чрез Софийската стокова борса. Това съобщиха на брифинг вицепремиерът Асен Василев и министърът на земеделието Иван Иванов след редовното правителствено заседание.

 

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лева като разлика не е нито оправдана печалба, нито оправдание за повишените цени на горивата“, отбеляза заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред медиите в Министерския съвет. „Държава има. Нашата роля е да помогнем българския народ в този труден момент и да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българския народ и има механизми това да се случи“, категорична бе Корнелия Нинова. В тази връзка ще бъде сезирана КЗК със сигнал за монопол, картел, господстващо положение и по линия на всички възможности в закона за извършването на пълни проверки. Комисията за защита на потребителите от няколко дни вече е на инспекции по складовете, проверки ще извършва и агенцията „Стокови борси и тържища“. „Всички институции ще бъдат вдигнати на крак“, заяви Нинова.

 

Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи, че правителството постоянно следи динамичната обстановка с цените на електроенергията и на природния газ и е в непрекъснат контакт с бизнеса. Николов посочи, че работната група по енергетика в Европейската комисия допълва механизма, който е свързан с намаляване на инфлационния натиск, породен от високите цени на електроенергията. „При необходимост ще обсъдим всички механизми за удължаване на компенсациите за подпомагане на бизнеса“, категоричен бе министър Николов.