EN

Правителството осигури 18 млн. лв., с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства

09.11.2022

Правителството днес осигури 18 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства. Средствата се предоставят с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която държавните културни институти бяха поставени в критична ситуация, съобщи министърът на културата Велислав Минеков след редовното заседание на кабинета. С отпуснатото финансиране ще се осигурят възнагражденията на служителите и дължимите осигуровки в периода от септември до декември 2022 г., посочи Минеков и изказа благодарност към премиера и министъра на финансите.

 

„Търпим щети не само заради пандемията, която мина през нас. Вследствие на високия процент на инфлацията, на по-големите енергийни и материални разходи всички тези институти бяха обречени и можеше да се стигне до затваряне на врати дори до края на месеца“, категоричен бе Минеков. По думите му при встъпването си в длъжност е намерил Министерството на културата в критично състояние. „На 3 август поисках бюджетна справка и в капиталови разходи вместо 90 млн. лв. бяха заделени само 55 млн. лв., от които бяха разходвани 0%. Това не се е случвало в историята на министерството“, отбеляза министърът на културата. В този контекст може да се говори за нулева година на теренните археологически проучвания. „За реализирането им подписвам от септември месец, през началото на ноември – също. Това са отчайващи действия. В БАН съвестно продължават работа с отпуснатите средства и имам обещание, че ще се работи дори до декември. Надяваме се на добър сезон“, добави Минеков.

 

Средства за консервация и реставрация също стоят недокоснати. Няма нито една обществена поръчка през първите 7 месеца на годината в тази насока, няма и нито един договор за същия период. „Нямам обяснения за случилото се, това е тежък удар по отношение на бюджета на министерството“, подчерта Велислав Минеков.

Видео

09.11.2022