EN

Правителството одобри Законопроект за противодействие на корупция сред лица, заемащи висши публични длъжности

29.03.2023

„Министерският съвет за втори път одобри Законопроект за противодействие на корупция сред лица, заемащи висши публични длъжности. Той предвижда да се създаде орган, който да преследва корупцията в наказателно-правен смисъл като я разследва. Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Ще се съсредоточи там, където наистина боли“, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков след края на редовното правителствено заседание.

 

Зарков подчерта, че за да не се изпада в нескончаемите обвинения, че новата антикорупционна комисия за едни ще е чадър, а за други бухалка, тя ще бъде създадена по различен начин. Ще бъде съставена от петима членове, които ще се избират от парламента, от президента и от двете върховни съдилища – съответно ВКС и ВАС. Тази комисия няма да има постоянен председател, а всеки един от петимата членове ще бъде председател за една година в общия им петгодишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че другият, избран от друг орган, ще погледне същите преписки само след няколко месеца, акцентира правосъдният министър. „Това е законопроект, който веднъж вече внесохме в Народното събрание. Беше приет на първо четене, но стигна само дотам. Да се надяваме, че следващото Народно събрание ще стигне до края на законопроекта, а новоизбраната комисия най-накрая ще ни отърве от болестта, която ни пречи да вървим напред като общество“, каза още Зарков.

 

Министърът отбеляза, че според етимологията на думата корупция, тя означава развала, разпад, гнилост на тъканите. „Когато тази корупция обземе високите етажи на властта, този разпад обладава самата идея за държавност. Твърде дълго време диагнозата в България е поставена и твърде дълго време лечението се бави. Една от причините е, че лекуващите сами трябва да администрират горчивия хап върху себе си“, каза още Зарков. По думите му вече нямаме време за губене и нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми.

Видео

29.03.2023