EN

Правителството на Кирил Петков продължава битката на държавата за връщане обратно на контрола на ГКПП „Капитан Андреево“

10.07.2022


„С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над ГКПП „Капитан Андреево“. Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и стабилност в България, контрола върху качеството на храните и възстановяването на здравето на българските граждани.“ Така премиерът Кирил Петков коментира резултатите от извънредната мисия на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия, която се проведе по покана на правителството и БАБХ в периода 6-9 юли и установи над 30 хронични нарушения в контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“.

 

През последните години към държавата са подадени общо 38 сигнала от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали на предходните правителства за проблемите – без резултат. Сред тях се откроява оплакване с въпрос от 2017 г. на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че „хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата с Турция“.

 

В тази връзка по покана на правителството на "Капитан Андреево" бе извършен одит от Европейската Комисия. „В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП „Капитан Андреево“ бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро“. Кирил Петков изтъкна, че по предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси и че, за последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева.“.
Министър-председателят допълни, че благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и Министерство на земеделието, контролът върху храните е върнат на държавата. Той акцентира, че по този начин в държавата ще влизат допълнително приходи около 50 милиона лева на годишно и това е постигнато в резултат на действията през последните 6 месеца на институциите
Премиерът Кирил Петков бе категоричен, че тези средства ще могат бъдат вложени за построяване, оборудване и ремонт на общински и детски болници в страната, както и за завършване на пътни и ВИК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента.

 

„Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта! А това е от значение за нас като българи и европейски граждани“, завърши премиерът Петков.