EN

Поздрав на вицепремиера Лазар Лазаров до ромската общност в България по случай Международния ден на ромите

08.04.2023

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

 

От името на членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси и лично от мое име Ви  приветствам по повод 8 април - Международния ден на ромите.

 

На този ден светът отдава почит към жертвите на гоненията срещу ромското население през различните исторически епохи и най-вече на “ромския холокост” по време на Втората световна война. Но този ден е и възможност все повече хора да научат за ромските история, култура, език, да чуят за проблемите на ромите в съвременния свят.

 

Уверен съм, че пълноценното и активно участие на всички граждани в обществения живот, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност, е осъзната необходимост за успешното и устойчиво развитие на нашето общество. Доказва го и фактът, че все повече представители на ромския етнос се реализират успешно в сферите на образованието, науката, изкуството, а примерът им е вдъхновяващ за цялата общност. С постиженията си те изпълват със съдържание фразите равенство, приобщаване и участие на ромите във всички обществени сфери. Помагат ни да се развиваме като по-толерантно и по-солидарно общество.

 

Вярвам, че с обединените усилия на държавата, местната власт, гражданските организации ще съхраним постигнатото и ще продължим да работим заедно в името на просперитета на нашата Родина!

 

ЛАЗАР ЛАЗАРОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО СОЦИАЛНИТЕ ПОЛИТИКИ И

МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПО ЕТНИЧЕСКИТЕ И ИНТЕГРАЦИОННИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ