EN

Около 50 000 семейства допълнително ще получат по 400 лв. еднократна помощ за отопление

26.10.2022

Около 50 000 семейства допълнително ще получат по 400 лв. еднократна помощ за отопление. За целта правителството отпусна 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика, съобщи вицепремиерът Лазар Лазаров.

 

Право да я получат ще имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишение на определения диференциран доход с до 40 лева или поради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни. Помощта ще бъде отпусната по максимално облекчена процедура. Хората, на които тя е била отказана, не е необходимо да кандидатстват за отпускането й отново.

 

От тази подкрепа ще могат да се възползват и хората, които отговарят на нормативните критерии, но не са подали документи в определения за това срок - 31 октомври 2022 г. Те ще могат да подадат заявление в 14-дневен срок след влизането в сила на постановлението на Министерския съвет. По този начин служебното правителство изпълнява ангажимента си за осигуряване на допълнителна подкрепа за най-уязвимите, подчерта министър Лазаров.

 

До момента са отпуснати помощи за отопление на 285 000 семейства. Кандидатстването е до 31 октомври. Размерът на помощта 623.55 лева – със 100 лв. повече в сравнение с миналата зима.