EN

Нов етап на сътрудничество между София и Атина бе поставен със срещата на премиера Кирил Петков и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис

20.12.2021

Нов етап на сътрудничество между София и Атина беше отбелязан с днешната среща на министър-председателя Кирил Петков и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Премиерът Петков и ръководеното от него правителство получиха също категоричната подкрепа на Гърция, декларирана лично от гръцкия му колега Мицотакис по време на първата му визита в България. „Гръцкото правителство е готово да подкрепи българския кабинет с всички сили в това ново начало, което постави и което вярвам, че е в полза на българския народ и на стабилността на Балканите като цяло“, заяви Мицотакис след срещата с премиера Кирил Петков в Министерския съвет.

 

Енергийната и инфраструктурната свързаност в региона, както и стабилността на Балканите бяха сред акцентите в разговорите на двамата премиери и водените от тях делегации. Затвърдени бяха приятелските отношения между България и Гърция, както и интересът на двете страни да задълбочат сътрудничеството си занапред. Министър-председателят Кирил Петков посочи стратегическото значение на изграждането на интерконектора Гърция-България. Гръцкият му колега Мицотакис потвърди, че проектът е изключително важен за двете страни и е въпрос само на месеци да бъде завършен. Същевременно Мицотакис изтъкна ползите от терминала за втечнен газ край Александруполис, разширяващ достъпа до природен газ от различни източници, което от своя страна може да повлияе положително и върху цените.

 

Сътрудничеството в икономическата сфера беше друга силно застъпена тема в рамките на днешните разговори в Министерския съвет. „Заедно можем да работим за много икономически общи стратегии“, заяви министър-председателят Кирил Петков. В този смисъл българският премиер посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде разглеждан и от регионална гледна, което е показателно за синергиите, които България и Гърция имат потенциала да постигнат заедно.  

 

По отношение на борбата срещу пандемията от COVID-19, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поздрави българския си колега за това, че отдава голямо значение на укоряването на ваксинацията в България. „Предизвикателството е общо и няма да сме сигурни на Балканите, ако всички страни не постигнат висока стена на защита“, добави Мицотакис.

 

Ситуацията на Балканите беше също коментирана в рамките на разговорите в Министерския съвет, като акцент беше поставен върху добросъседството и европейската перспектива като лост за напредък на целия регион. В контекста на мигрантската тема беше изтъкнато значението на добрата координация за сигурността на европейската граница.  

 

В заключение премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отправи покана към българския си колега Кирил Петков да посети Атина. Българският министър-председател изтъкна ползата от една среща на двата кабинета в най-близко бъдеще, на която в повече детайли да бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Гърция.