EN

Назначени са нови заместник-министри в две министерства

21.05.2021

Двама нови заместник-министри са назначени със заповед на премиера Стефан Янев.

 

Румен Александров е назначен на длъжността заместник-министър на външните работи като същия пост е заемал в периода 2014-2016 г.

От 2016 г. до 2020 г. Александров е посланик на България в Кралство Нидерландия, след което от началото на 2021 г. е генерален директор по европейските въпроси в МВнР. Дипломат от кариерата, Александров е бил и директор на дирекция „Политики и институции на ЕС“ в МВнР, работил е в Постоянното представителство на Република България към ЕС, както и в посолството ни в Рим. Заемал е също длъжността началник на сектор в дирекция „Европейски съюз“ на МВнР. Висше образование получава в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – специалност „Международни икономически отношения“.

 

Ренета Колева е назначена за заместник-министър на околната среда и водите като същия пост е заемала през 2017 г.

В периода септември 2014 г.-февруари 2017 г. и от май 2017 г. до момента е изпълнителен директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Преди това Колева е била директор на дирекция „Административно-правно и финансово обслужване“ в ПУДООС. Завършила е право в Нов български университет.

От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободена Валерия Калчева. Със заповед на премиера са освободени и заместник-областните управители на Област Шумен Ширин Вели и Петко Шаренков.