EN

Над 4 млрд. лева компенсации за бизнеса и домакинствата от встъпването в длъжност на правителството досега

23.03.2022

Над 4 милиарда лева като компенсации за българския бизнес и домакинствата са върнати обратно в икономиката ни от встъпването в длъжност на правителството през декември м.г. досега. Това са над 3 процента от БВП на България стана ясно на брифинга на премиера Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов след редовното правителствено заседание. В същия период разходите на домакинствата за електрическа енергия и отопление останаха непроменени, въпреки тежките пазарни сътресения и свързаните компоненти с цените на енергоносителите в Европа.

 

Българското предложение за общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата, което премиерът Кирил Петков ще направи утре на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, ще доведе до понижаване на тежестта, оказвана от цените на горивата, електроенергията и газа върху икономиките на Европа. Време е България да поведе в лидерството по тази дискусия, защото проблемът е общоевропейски и решението трябва да бъде общо, категоричен бе министър-председателят.

 

„Ще има дипломатически отговор по отношение на изявленията на руския посланик. Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, каза още премиерът Кирил Петков.