EN

На среща при премиера Борисов се взе решение за спешно свикване на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология

05.09.2020

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. В разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров. В рамките на срещата се взе решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и „КНСБ“. Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Срещата ще се проведе във вторник, 8 септември, от 11 часа в сградата на Министерството на енергетиката.

 

На днешната среща, в която участваха също министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник министърът на енергетиката Жечо Станков и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, бяха обсъдени и социално-икономическите мерки на правителството за справяне с последиците от пандемията. Специален акцент беше поставен върху усилията на кабинета за запазване на работните места в страната и по-конкретно мярката 60/40, от която се възползваха и работещите в минния бранш. Последният транш, получен от „Мини Марица-изток“ по тази мярка, е за  месец юли и е в размер на над 104 000 лева.