EN

Министерският съвет одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната власт

18.05.2022

Министерският съвет одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната власт, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на европейската прокуратура у нас. Със законопроекта се предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори в България. Това съобщиха на брифинг министърът на правосъдието Надежда Йорданова и говорителят на кабинета Лена Бориславова.


Правосъдният министър Йорданова заяви, че с одобрения законопроект държавата изпълнява своя ангажимент по европейския регламент за Европейската прокуратура да осигури ресурс на обезпеченост за ефективно изпълнение действията и задълженията на европейските делегирани прокурори. „Тази структура ще е със собствен бюджет, ще разполага със собствена администрация, ще има самостоятелно секретно деловодство, както и самостоятелна сграда“, добави Йорданова.

 

По време на брифинга Лена Бориславова запозна медиите и със становището на Европейската прокуратура в подкрепа на идеята на българското правителство за промени в Закона за съдебната власт „Европейската прокуратура е приветствала законовите промени от гледна точка на факта, че има случаи, в които работата на европейските делегирани прокурори е била блокирана поради липса на ресурси . До този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата на Европейската прокуратура, изтъкна още Лена Бориславова.

 

Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславов заяви, че днес Министерският съвет е взел решение за подписването на Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и Базелския институт за управление. „Това е независима експертна организация, която е учредена в Швейцария и е посветена на работата по целия свят с публичните и частните структури за укрепване на управлението и противодействие на корупцията“, завърши Бориславова.