EN

Министерският съвет одобри нови три законопроекта, които са част от ангажиментите на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост

26.10.2022

Министерският съвет одобри нови три законопроекта, които са част от ангажиментите на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат приети от Народното събрание до края на тази година, за да може България да се възползва от втория транш по този план. Това съобщи след правителственото заседание министърът на правосъдието Крум Зарков.


Министърът обясни, че първият е Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра на имотния регистър, с който се създават електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписани актове като основна предпоставка за създаване на имотен регистър. Вторият е Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се предвижда въвеждане на задължителна съдебна медиация за производствата по определени граждански и търговски дела, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Законопроектът ще се отрази много благотворно на цялата съдебна система, разтоварвайки магистрати и съдилища от голямо натоварване.


Правителството одобри и законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. С това се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. "Предвиждаме гаранции, за да може този орган да не се употребява нито като бухалка, нито като чадър. За да се случи това, предлагаме той да бъде конституиран, като се намесят различни органи, които да излъчат членове в тази комисия – Народното събрание, президентът, както и върховните съдилища. Предвижда се независимост на разследващите работещи в този орган, за да няма влияние върху тяхната работа. Този закон трябва да отговори на дълго задавания въпрос защо няма осъдени по високите етажи на властта", допълни министър Зарков.

Видео

26.10.2022