EN

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Великобритания Роб Диксън

21.05.2021

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Великобритания Роб Диксън. В рамките на разговора бе отбелязано много доброто ниво на двустранните отношения и бе дадена висока оценка на поддържането на активния политически диалог с Великобритания, която е важен партньор в Европа и съюзник в НАТО.

 

По време на срещата между премиера Янев и посланик Диксън бе акцентирано върху необходимостта от задълбочаване на двустранните отношения по нов начин след излизането на Обединеното кралство от ЕС, включително относно външната политика, отбраната, сигурността и икономиката.

 

Бе изразен интерес към по-прагматичен начин за сътрудничество между двете страни, както и за намирането на ефективен подход за задълбочаване на отношенията на двустранно, регионално и международно ниво. Бе обсъдено също провеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли и предизвикателствата в това отношение.

Специално внимание бе обърнато на възможностите за по-тясно сътрудничество в рамките на Инициативата „Три морета“.

 

В хода на разговора бе обсъдена също и темата за европейската перспектива на Република Северна Македония. Министър-председателят Стефан Янев използва възможността да изложи категорично и подробно българската позиция по въпроса в контекста на необходимостта нашите евроатлантически партньори да имат ясно разбиране на българския национален интерес.