EN

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Обединените арабски емирства Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми

04.06.2021

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Обединените арабски емирства в София Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и възможностите за развитието им в редица области от взаимен интерес.

 

В рамките на срещата премиерът Янев акцентира върху дългогодишното приятелство между България и ОАЕ и отбеляза динамиката в отношенията през последните години. През настоящата 2021 г. се навършват 30 години от установяването на дипломатическите връзки между двете страни.

 

Българският министър-председател изтъкна пред посланик Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми необходимостта от продължаване на съвместните усилия за разработването на модерна правна база на двустранните отношения, което ще подпомогне реализирането на огромния потенциал за увеличаване на търговския обмен между България и ОАЕ. В този контекст бе отбелязано, че полезни биха били проучването на нови възможности за търговия и насърчаването на преките контакти между търговските камари и бизнес организации.

 

В хода на срещата като пример за продължаване на успешното двустранно сътрудничество бе посочено осъществяването на бъдещи инвестиционни проекти и партньорство в областта на земеделието и продоволствената сигурност, образованието, изкуствения интелект, отбранителната промишленост и военно-техническото сътрудничество, възобновяемата енергия, както и технологиите и иновациите.

 

Министър-председателят Стефан Янев изрази също надежда много скоро да станем свидетели на по-интензивен поток от туристи в двете посоки между България и ОАЕ.