EN

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Китайската народна република Дун Сяодзюн

25.05.2021

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Китайската народна република  Дун Сяодзюн. Двамата потвърдиха желанието за позитивен дневен ред в двустранните отношения, за засилване на икономическите и търговските връзки и за продължаване на диалога по темите от взаимен интерес.

 

Обсъдени бяха възможностите и перспективите за по-ползотворно и прагматично развитие на отношенията и извеждането на стратегическото партньорството между двете държави на едно по-високо ниво.

 

Акцент бе поставен върху разширяването на  достъпа до китайския пазар за висококачествени български продукти и услуги и върху получаването на необходимите разрешения от китайска страна за внос в Китай на повече българска селскостопанска продукция.

 

В хода на разговора бе изтъкнат потенциалът за привличане на повече инвестиции от Китайската народна република. Фокусът бе насочен и към сътрудничеството в сферите на образованието, културата и туризма.

 

По време на срещата бе отбелязано доброто сътрудничество между двете държави в условията на пандемията.

 

Внимание бе обърнато и на Инициативата „17+1”, която е механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите и културните контакти на всяка от участващите страни с Китай.