EN

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с привърженици на „Ботев“ (Пловдив)

20.01.2020

 

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с привърженици на „Ботев“ (Пловдив)по повод трагичния инцидент с българина Тоско Бозаджийски в гръцкия град Солун в началото на месеца.


„Изразявам най-искрени съболезнования на близките и приятелите на младия българин. Спортът трябва да носи радост на хората, случаите на хулиганство и насилие са недопустими. Според тежестта на извършеното деяние виновните трябва да понесат своята отговорност“, заяви премиерът Борисов по време на срещата, на която присъства и Георги Бозаджийски, бащата на убития мъж. Министър-председателят бе категоричен, че българската държава остро осъжда подобни прояви на агресия и хулиганство.


Борисов подчерта, че българското правителство ще продължи да наблюдава казуса и да действа спрямо своите възможности и правомощия.
Привържениците на „Ботев“ Пловдив се обърнаха преди дни към премиера Борисов и най-важните институции в страната с молба за съдействие относно ужасния инцидент.


На срещата присъстваха също министърът на правосъдието Данаил Кирилов и главният прокурор Иван Гешев. Премиерът Борисов възложи на правосъдния министър Кирилов да задейства всички международно-правни механизми във връзка с двустранното правно сътрудничество, както и да изиска цялата информация по разследването и установяване ефективността му в Гърция.
От своя страна главният прокурор пое ангажимент да сезира Софийска градска прокуратура, която да провери има ли данни за образуване на наказателно производство и на територията на Република България, което ще бъде взето под специален надзор от ВКП.