EN

Кабинетът прие предложението на премиера Петков министърът на отбраната Янев да бъде освободен

28.02.2022

Кабинетът прие предложението на премиера Кирил Петков министърът на отбраната Стефан Янев да бъде освободен. Утре ще бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледано решение за персонални промени в Министерския съвет. На брифинг след правителственото заседание министър-председателят заяви, че в рамките на коалиционното споразумение за поста министър на отбраната ще бъде предложен Тодор Тагарев.

 

Българското правителство е сериозно ангажирано да подкрепи Украйна, изтъкна още премиерът Кирил Петков. Министър-председателят посочи, че се работи в тясна координация с европейските партньори за доставяне на хуманитарна помощ. Военно-логистичната подкрепа за Украйна ще бъде на ниво ЕС и НАТО. Тя ще бъде гласувана от Министерския съвет и ще бъде обявена в парламента. Премиерът Петков категорично опроверга фалшивата новина, че България ще изпраща свои войски в Украйна и подчерта, че никой от ЕС, нито на ниво НАТО е предлагал подобно нещо. Не са поемани и никакви ангажименти за изпращане на самолети от българска страна, нито са изпращани и оръжия.

 

Премиерът Петков съобщи, че в момента 190 човека се евакуират от Киев с автобуси посредством зелен коридор и очакването е през следващите часове да достигнат успешно до границата. Българското правителство работи активно, за да може в кратки срокове украинските бежанци да получат работни документи, да имат възможност да се интегрират, допринасяйки и за българската икономика.