EN

До 3 месеца ще бъде разчистен теренът за Националната детска болница

01.07.2024

Разчистването на терена, където ще бъде изградена Националната детска болница, се реализира с максимално ускорени темпове и ще приключи още през месец септември, което е значително по-рано от първоначално заявения срок. Същевременно до края на месец юли ще бъде готово предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на Националната детска болница. Това обявиха премиерът Димитър Главчев и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, които днес лично се увериха в напредъка по премахването на старите сгради от терена в Горна баня, предназначен за изграждане на Национална детска болница. Виждате с какви темпове се работи, само за месец разликата е осезаема, изтъкна министър-председателят Главчев. Министър Кондева отбеляза, че другите етапи от проекта също се очаква да бъдат изпълнени в срок, като паралелно се работи и по довеждащата инфраструктура до болничния комплекс.

 

Премиерът Главчев съобщи още, че днес в секретно деловодство на парламента ще бъде изпратена българската позиция за предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. По този начин всеки народен представител, който има желание, ще може да се запознае с нея. Министър-председателят потвърди, че в позицията няма нищо различно от решенията на Народното събрание.

 

В отговор на други спекулации, които дни наред се нагнетяваха в публичното пространство, премиерът Главчев посочи, че от днес, 1 юли, пенсиите се увеличават с 11 процента. Това е факт и другата седмица ще бъдат по сметките на над 2 млн. пенсионери, добави министър-председателят.

 

Попитан от медиите за коментар относно предложения състав на редовен кабинет премиерът Димитър Главчев изтъкна, че наличието в него на министри от служебното правителство е знак за приемственост и е оценка за работата на настоящия Министерски съвет. Винаги е по-добре да има редовен кабинет и с пълен мандат, ако може, добави Главчев. По думите му би било добре политическите сили в България да вземат пример от европейските лидери, които в края на миналата седмица се обединиха и сформираха мнозинство. В българския парламент има сили, които са от тези семейства и ако се обединят, ще има много стабилен кабинет, добави министър-председателят.

 

Видео

01.07.2024