EN

Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече от 10 г. е заложник на институционализирана и поддържана от АПИ порочна система

27.07.2022

Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече от 10 г. е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система. При нея дейностите по изграждане, основен ремонт, реконструкция, текущи ремонти и поддържане на републикански пътища се възлагат непрозрачно, неконкурентно и неикономично в разрез с принципите на добро финансово управление, в противоречие на Закона за обществените поръчки и на обществения интерес. Това заяви на брифинг заместник-министърът на финансите Андрей Цеков по повод едностранно прекратяване от страна на АПИ на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

 

В тази връзка пътната поддръжка следва да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, а те самите страдат от редица пороци, установени от две междуведомствени работни групи и предмет на проверка от ДНСК и АДФИ, категоричен бе заместник-министърът на финансите. По думите му действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътната инфраструктура. Сметната палата и АДФИ са компетентните органи за проверка, ще сезираме АДФИ, посочи Цеков. Наказателната отговорност е от компетентността на Прокуратурата на Република България.

 

„Искаме да се разплатим, но с коректния бизнес, а това са около 20% от заданията. Имаме сигнали, че не се е случвало строителство, а се очаква то да бъде платено. Свикваме извънредна комисия, за да обсъдим темата и предложението за разплащане към изрядните платци“, заяви Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.