EN

Александер Добриндт: Благодаря на България за това, че гарантира по изряден начин защитата на външната граница на ЕС

03.09.2019

 

„Премиерът Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа и изпитвам респект към това, което той и неговото правителство направиха през последните години“. Това заяви председателят на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Германския Бундестаг Александер Добриндт по време на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов. Българският премиер е в Берлин по покана на Добриндт и участва като почетен гост на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз. 

 

„Нашите икономически отношения са изключително близки, както между Германия и България, така и между Бавария и България“, заяви по време на пресконференцията Александер Добриндт. Той отбеляза, че страната ни се развива успешно, особено във финансовата сфера. „Икономическият растеж води до повишаване на жизнения стандарт и търговският баланс става все по-впечатляващ. В момента Германия внася повече от България, отколкото изнася за България“, уточни още председателят на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС). Добриндт изрази благодарност към българската държава, че продължава да гарантира защитата на външната граница на Европейския съюз. „Искам да благодаря на България за това, че спазвайки правилата на ЕС, гарантира по изряден начин защитата на външната граница с помощта на Фронтекс“, поясни Александер Добриндт. Той отбеляза, че се регистрира забележим напредък по отношение на две важни теми за България – Шенген и еврозоната. „Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава“, добави председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

 

Премиерът Бойко Борисов благодари за добрите думи на Александер Добриндт, като заяви, че тази оценка е важна и за инвеститорите. „За немските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на Еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции“, заяви министър-председателят Борисов. По отношение на Шенген премиерът изтъкна, че и в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията. „Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби“, каза още Бойко Борисов и добави, че споразумението ни с Турция работи. Министър-председателят припомни, че догодина България, заедно с Република Северна Македония ще председателстват Срещата на върха на Инициативата „Берлински процес“, което е изключителен знак. По думите му е важно Балканите да станат привлекателна част от Европа.

 

По отношение на темата за Брекзит премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били направени какви ли не отстъпки, но към днешна дата няма нищо по-различно отпреди три години. „Аз съм участник на съветите и още преди няколко години, когато започна Брекзит, казах, че той няма да излезе добре. Преди седмица говорих и с Борис Джонсън. Огромни интереси има за Европа и Великобритания, голяма икономика, милиони хора работят от двете страни“, очерта ситуацията българският министър-председател.

 

В отговор на журналистически въпрос Александер Добриндт отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител е в дебати. „Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст“, уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.