EN

Акад. Николай Денков пред новоизбраните кметове: Няма да има деление на общините по партиен или друг признак

11.12.2023

"Няма да има деление на общините по партиен или друг признак. Това, което зависи от правителството, ще бъде направено и ще бъдем партньори". Това заяви премиерът акад. Николай Денков в приветствието си по време на встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г., организирана от Националното сдружение на общините в България.

Министър-председателят пожела успех на новоизбраните кметове. По време на двучасовата дискусия беше обсъдено решаването на проблемите с финансирането на общините, снегопочистването, ВиК операторите, европейските проекти и други.

По време на срещата премиерът призова общините и правителството да засилят своето сътрудничество. Акад. Денков съобщи, че ще бъде инициирана среща между министъра на енергетиката Румен Радев, представители на местната власт и енергоразпределителните дружества, за да бъде намерено решение с прекъсването на електроснабдяване при лошо време.

Акцент на разговора бе и повишаването на възнагражденията на общинските служители и кметските наместници. „С всеки един бюджет на правителството, ние се стараем да увеличим доходите и да намалим неравенството“, категоричен бе акад. Денков.
В дискусията заедно с премиера участваха министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.