EN

Премиерът акад. Денков: Оптимист съм за ротацията

10.08.2023

"Вече имаме законодателна и управленска програма, по която работим, остана само да се дефинира механизмът за взимане на решения по важните въпроси. Умерен оптимист съм, че ще се стигне до ротация на премиерите“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в предаването „Денят ON AIR” по телевизия "България он еър".

Министър-председателят подчерта по-високата събираемост на приходите, откакто управлява редовното правителство:„Благодарение на това, че има приходи, ние можем да направим съответните разходи, от които имат нужда както икономиката, така и хората.” Акад. Денков опроверга опасенията за декапитализация на Българския енергиен холдинг. “В неговите сметки има няколко милиарда лева. Ако има нужда от допълнителни инвестиции в бъдеще, има начин те да бъдат осигурени“, категоричен бе премиерът.

"Най-добрият вариант е да се стигне до споразумение с „Лукойл“, с което да се върне на държавата контролът върху пристанище „Росенец“. Започнали сме разговори за взаимноизгодно споразумение. Ако няма такова, влизаме в една дълга и неприятна процедура, която може да създаде по-големи рискове за цената на бензина и дизела в България“, коментира акад. Николай Денков по друга актуална тема. Той поясни, че министърът на енергетиката вече подготвя критерии, по които да бъде избран нов представител на държавата в „Лукойл“. Обмисля се възможността да се назначи временен представител на държавата в „Лукойл“ до приключване на процедурата за редовен.

"Опитваме се да минимизираме рисковете по меморандума на служебното правителство с „Боташ“ чрез допълнителен договор“, отбеляза още премиерът.

Акад. Денков посочи, че България е член на НАТО и ситуацията в Черно море не създава непосредствена опасност за страната ни. „Опасността е дотолкова, доколкото Руската федерация наруши международното право и нападна Украйна. Всъщност началото на този процес се случи през 2014 г. с окупацията на Крим“, отбеляза още премиерът.

Цялото интервю на министър-председателя акад. Николай Денков можете да видите тук:

https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/315514-akad-denkov-nato-pazi-balgariya-ot-rusiya-umeren-optimist-sam-che-shte-ima-premierska-rotatsiya