EN

Премиерът акад. Денков: България ще стои по-силно на световната карта при сътрудничество между учените

19.10.2023

Важно е да има още по-добро сътрудничество между научните институти в България, да могат колегите да работят заедно, да се допълва тяхната експертиза и по този начин България да стои още по-силно на европейската и на световната карта в областта на технологиите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на Инфраструктурния комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания в Центъра за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките (БАН). Той допълва дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и на института „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE), които са към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Всеки от трите научни центъра има своята специфична експертиза, която е на изключително високо ниво. „Тепърва този потенциал ще се развива и ще намира своето приложение в полза на бизнеса и на живота на хората в България“, посочи министър-председателят.

 

Наред с изграждането на инфраструктура и оборудването ѝ с техника е важно и осигуряването на добро възнаграждение за учените. „През следващия период ще работим за това наличната техническа база да бъде подпомогната с по-добри заплати и за младите учени, и за по-опитните“, каза акад. Денков. Така ще може да се повиши равнището на научните кадри и да дойде следващото поколение, което да продължи това, което сегашните професори оставят като наследство.

 

Инфраструктурният комплекс в БАН включва новия суперкомпютър „Хемус“, който е с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда), система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ. „Той ще подпомогне работата на стотици български учени, за да бъдат конкурентоспособни на своите колеги от чужбина в използването на такава мащабна високопроизводителна техника“, отбеляза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.