EN

Фалшивата новина: Министерският съвет експресно променя закона за бежанците, за да може да приема хиляди бежанци, а за да се интегрират в обществото, ще се забрани „Аз съм българче!“

16.01.2024

Факти срещу дезинформацията:

 

С наближаването на изборите за Европейски парламент политици, които целят да отклонят България от европейския стандарт на живот, упорито насаждат страх и омраза чрез дезинформация. На прицел е чувството за национална гордост на българите, което авторите на фалшивите новини се надяват да засегнат.
 
Фалшивата новина: Министерският съвет експресно променя закона за бежанците, за да може да приема хиляди бежанци, а за да се интегрират в обществото, ще се забрани „Аз съм българче!“
 
Фактите:
 
•Промените в Закона за убежището и бежанците не са свързани с нови ангажименти на правителството. Става въпрос за законопроект, подготвен през 2022 г. от междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието.
•Законът за убежището и бежанците няма нищо общо с Регламента Дъблин, който засяга връщането на бежанци. Няма изменения, свързани с обратното приемане на лица, които търсят закрила. Това може да се види и от самия текст на документа, публикуван за обществено обсъждане на strategy.bg.
•Целта на законопроекта е България да постигне съответствие с общите стандарти на Европейския съюз, които засягат международната закрила.
•С промените в законопроекта ще се подобрят обменът и интеграцията между базите данни на различните държавни органи. Ще се създаде и поддържа „Регистър за чужденците, търсещи или получили закрила на територията на Република България“.
•Бежанци се интегрират в обществото, на пазара на труда и в образователната система от години. Интегрирането на децата бежанци в училище няма нищо общо със съдържанието на учебния материал. Твърдението, че ще се забрани изучаването на стихотворението „Аз съм българче!“ в училище, е абсурдно и е показателно за крайностите, до които са готови да стигнат заинтересованите от саботажа на проевропейското правителство, в името на частния си политически интерес. За сведение, „Аз съм българче“ е стихотворение, което децата, получили закрила в България, изучават в училище още в първи клас. И опитът показва, че го рецитират с удоволствие.